Категорії Корисні поради

Скільки часу перетравлюється

Скільки перетравлюється їжа

Ви коли-небудь замислювалися, що відбувається з їжею після того, як ми її проковтнули, і чому після однієї їжі ми почуваємося ситими тривалий час, а після іншої вже за 30 хвилин йдемо на пошуки нових харчів?

Зрозуміло, що різна їжа вимагає різної “уваги” з боку нашої травної системи. Реальний час перетравлення продуктів харчування в шлунково-кишковому тракті залежить від багатьох чинників:

  • від якісного складу (комбінації в продукті білків, жирів, вуглеводів);
  • кількості їжі;
  • роботи травних ферментів;
  • типу харчування;
  • віку;
  • статі;
  • температури їжі.

Як бачимо, факторів досить багато, і, як ви можете зрозуміти, все дуже індивідуально. Тому я завжди рекомендую прислухатися до того, чим саме ви наїдаєтеся, яка їжа дає відчуття ситості на 3,5-4 години, щоб вам не хотілося їсти щогодини. Від того, наскільки ви зможете в цьому розібратися, буде залежати і здоров’я, і ваша фігура.

У цій інфографіці можна побачити середній і орієнтовний час перебування одного продукту в шлунку здорової дорослої людини.

Як видно, рідка їжа залишає шлунок і в цілому засвоюється досить швидко. Бульйон овочевий, курячий чи м’ясний — за 20-40 хвилин, вода (натщесерце) одразу надходить у кишківник, а овочеві і фруктові соки — за 15-30 хвилин.

Важливим є те, що тверді компоненти їжі, щоб пройти з шлунка і потрапити в дванадцятипалу кишку повинні бути подрібнені до розміру 2-3 мм. Це може зайняти час — до 2 годин і навіть до 5-6 годин. Тому необхідно звертати увагу на обсяг з’їденої їжі, ретельно її пережовувати, щоб вона добре оброблялася травними соками і своєчасно засвоювалася, а ви під час цього не відчували важкості і дискомфорту після їжі. Зуби нам дані недаремно.

Їжа засвоюється у вигляді хімічних елементів, вони приносять користь і дають необхідну енергію нашому організму. Різні продукти мають неоднакову швидкість засвоєння. Наприклад:

Молочні продукти: йогурт — близько 2 год; кефір, ряжанка — 60 хв; молоко — 2 год; кисломолочний сир — 90 хв; а твердий сир — 4-5 год.

Фрукти і ягоди: ананас — 40-60 хв; апельсин — 30 хв; банан — 45-50 хв; виноград — 30 хв, вишня — 40 хв; грейпфрут — 30 хв; груша — 40 хв; ківі — 20 хв; персик — 40 хв; яблуко — 40 хв.

Також читайте

Що означає “порція” овочів і фруктів

Овочі і гриби: зелень — 30-40 хв; кабачки варені — 40-50 хв; капуста свіжа — 3 год; картопля варена — 2-3 год; картопля смажена — 3-4 год; морква сира — 50-60 хв; огірки — 30-40 хв; перець болгарський — 30-40 хв; помідори — 30-40 хв; буряк варений — 45-55 хв; топінамбур — 1,5-2 год; гриби — 5-6 год.

Крупи і каші: гречка — 60-80 хв; вівсянка — 60-80 хв; перловка — 60-80 хв; пшоно — 60-80 хв; рис — 60-80 хв.

Бобові: горох — 2-2,5 год; горошок зелений — 2-2,5 год; соя — 2 год; квасоля — 3 год; сочевиця — 3 год.

Борошняні вироби: макаронні вироби — 3 год; хліб — 3-3,5 год.

Яйця: яєчня, омлет — до 2-3 год, яйця варені — 2-2,5 год.

Риба та морепродукти: креветки — 2-2,5 год; молюски — 2,5-3 год; риба жирна — 50-80 хв; риба нежирна — 30 хв.

М’ясо: яловичина — 3-4 год; індичка — 2 год; курка — 1,5-2 год; сало — 5-6 год; свинина — 3,5-5 год.

Подбайте про достатню кількість в харчуванні білків, жирів і здорових вуглеводів, а потім дайте травній системі час все це перетравити, адже травлення — це процес, що вимагає часу.

Скільки перетравлюється їжа в шлунку людини: таблиця, що впливає на це

Щоб отримувати максимум користі від з’їденого, при цьому не набрати зайвих кілограмів, потрібно розуміти, як перетравлюється і засвоюється різна їжа в шлунку людини.

Процес травлення стартує в роті, де пережовані продукти під впливом слини розчиняються на елементи. Щоб не спровокувати застою з’їденого, потрібно знати час перетравлення їжі в шлунку людини .

Перетравлювання їжі в шлунку людини: як відбувається процес травлення?

Відправляючи черговий шматочок їжі в рот, мало хто замислюється, що відбувається з ним далі. Процес травлення унікальний, завдяки йому переробляються продукти харчування в мікроелементи, необхідні для нормального функціонування клітин організму.

  • Перше вплив на продукт надає фермент амілаза, наявний в слині в роті.
  • Після проковтування, розщепленням пережованих шматочків «займається» шлунковий сік, який виділяє особливі ферменти. Під його впливом їжа розпадається на білки, жири і вуглеводи, які за допомогою перистальтики переміщаються в 12-палої кишки.
  • Тут відбувається всмок
    тування отриманих мікроелементів в кров, з подальшим надходженням до клітин організму.
  • У тонкому кишечнику поділяються корисні складові їжі і шлаки. Останні рухаються в товстий кишечник, де знаходяться до 20 годин, з подальшим виведенням через пряму кишку.

Дисципліна харчування заснована на науковому поїданні продуктів. Змішування різних за часом перебування в шлунку продуктів може спровокувати застій або бродіння, наслідком чого стають: нудота, блювота, запор, пронос, здуття. Правильне функціонування ШКТ не порушує природного обміну речовин, як наслідок — здоровий організм і відсутність проблем із зайвою вагою.

Час повного перетравлення їжі в шлунку людини за категоріями продуктів

Хто знайомий з правилами роздільного харчування, той знає, що умовно продукти діляться на такі категорії.

  • Вуглеводні. Сюди відносяться овочі, різні соки, злакові, мед, картопля, фрукти, ягоди. Вони швидко засвоюються і не затримуються в шлунку більше 1 години. Для засвоєння складних вуглеводів шлунку знадобиться більше часу — до 3 годин. Детальніше про продукти, які є складними вуглеводами і їх користь, читайте в статті: Складні вуглеводи.
  • Білкові. Це молочні продукти, нежирне м’ясо різних видів, риба, яйця, бобові. Для їх переробки шлунково-кишковому тракту доведеться витратити 2-4 години.
  • Жирні (з великим вмістом жирів). Діляться вони на дві підгрупи:

    — рослинні: горіхи, авокадо, рослинне масло;

    — тварини: жирна риба і м’ясо, сало, вершкове масло.

    Щоб переварити жири, шлунку необхідно до 6-8 годин.
  • Частково переварювані або зовсім Неперетравлювані. Вони йдуть «транзитом» через шлунково-кишкового тракту.

Час перетравлення їжі в шлунку людини: таблиця

Таблиця часу перетравлення вуглеводних продуктів

ОвочіЧас (год)фруктиЧас (год)ягодиЧас (год)
редис0,4хурма1обліпиха0,4
пюре2апельсин0,5вишня0,4
картопля смажена2,5Виноград1Полуниця0,3
свіжа морквина1персик0,4смородина0,4
баклажани3,5абрикоси0,4агрус0,5
свіжа капуста0,4груша0,5малина0,4
Квашена капуста3яблуко0,5черешня0,4
приготована буряк1ківі0,3кавун0,3
томати0,3банан1зелень
огірки0,3ананас1Листя салату0,3
перець0,4манго2Лук, кріп0,3
варена кукурудза1чорнослив3петрушка0,4
баштанні0,5фініки2шпинат0,3

До важких продуктів відносять гриби (перетравлюються 5-6 годин) і дині (засвоюється до 8 годин).

Скільки часу засвоюються швидкі вуглеводи, каші і рідини

рідинаЧас (години)Каші (крупи)Час (години)Швидкі вуглеводиЧас (години)
водавідразурисова2торт5
Сік (фрукти)0,2гречана1Вафлі2
Смузі з овочів0,2З пшоном1,5шоколад2
компот0,3кукурудзяна1ватрушки3
овочевий бульйон0,3перловка2мармелад2
квас0,4манна3пряники2,5
Курячий бульйон0,4вівсянка1макарони3
М’ясний бульон1хліб сірий3,5мед1,5

Якщо вода вживається натщесерце, то засвоюється вона відразу.

Час засвоєння білків: таблиця

кисломолочніЧас (год)М’ясні і рибніЧас (год)ІншіЧас (год)
кефір1курча1,5Яйце в круту2,5
солодкий сирок2індик2омлет3
сир5телятина3білок0,3
Сироватка з сиру1качка3жовток0,5
йогурт1,5баранина4сосиски3
ряжанка2,5тельбухи2,5ковбаси3,5
молоко2нежирна свинина5квасоля3
Сир1-1,5риба1боби2
бринза1,5морепродукти2,5горох2

Небажано змішувати молоко з іншими продуктами. Наприклад, чай або кава з молоком будуть перетравлюватися до 24 годин.

Час засвоєння жирів в організмі людини: таблиця

рослинніЧас (год)твариниЧас (год)
горішки3Шпик, сало6
арахіс2,5вершки4
насіння2Вершкове масло5

Частково перетравлюються консерви. Проходить «транзитом» через шлунково-кишкового тракту жуйка.

Перетравлювання їжі в шлунку людини: як і де засвоюються білки, жири і вуглеводи?

На засвоєння білків впливає їх походження: тварини або рослинні. Пепсин, присутній в соляній кислоті, максимально розріджує білки, для подальшого їх перетворення в тонкому кишечнику.

З жирними продуктами розправитися шлунок не може через відсутність особливих ферментів. Кислота лише руйнує структуру жирів, перетворюючи шматки в кашку, по можливості розщеплювати на складові по шляху проходження до товстого кишечнику.

Від чого залежить тривалість процесу перетравлення їжі?

  • Плоди, ягоди, овочі добре перетворюються в вуглеводи в сирому вигляді . Крупи необхідно піддавати термічній обробці.
  • Білкову їжу після приготування потрібно їсти теплою. Гаряче залишається в шлунку довше, ніж холодне.
  • Шлунок не може перетравлювати важку холодну їжу до потрібного стану , відправляючи шматки в тонкий кишечник, що пр
    овокує застійні явища неперетравлених білків, що приводить до розмноження бактерій, бродінню, дискомфорту.

Як допомогти шлунку швидко переварити їжу: що сприяє гарному травленню?

  1. Добре подрібнена в роті їжа засвоюється швидше, ніж проковтнуті шматки.
  2. Швидко переваряться продукти з однієї категорії. В одному прийомі має бути присутня їжа, засвоюється шлунком одночасно.
  3. Між трапезами має проходити не менше трьох годин.
  4. Не слід пити воду при трапезі, так як розбавляється рівень кислотності, що уповільнює травлення. Пити потрібно до їжі, а не після.
  5. Молоко згортається під впливом кислоти. Не слід його вживати з іншими продуктами. Воно здатне закупорити частинку з’їденого в кисле комі, що може стати причиною загнивання їжі.
  6. Продуктивним часом для перистальтики є обід. В цей прийом їжі можна їсти самі довго засвоюються продукти.

Відео: Скільки часу перетравлюється їжа в організмі людини?

Складаючи раціон, враховуйте час перетравлення їжі в шлунку. Харчуйтеся правильно і будьте здорові!

Скільки перетравлюється їжа в шлунку людини: таблиця засвоєння різних продуктів і по віковим групам

Одна з причин зайвої ваги — це переїдання. Воно виникає через те, що мало хто враховує, скільки перетравлюється їжа в шлунку людини. В результаті нова порція їжі потрапляє в організм ще до утилізації попередньої.

Це збільшує навантаження на багато органів і сприяє формуванню жирових відкладень. Існує чимало прийомів, як прискорити перетравлювання їжі.

Тривалість перетравлення їжі в шлунку людини

Щоб засвоюватися, складні сполуки продуктів харчування спочатку повинні бути розщеплені на прості молекули. Починається переробка ще в ротовій порожнині з її механічного подрібнення — пережовування.

Більш активний вплив їжа зазнає в шлунку, його сік містить соляну кислоту і спеціальні ферменти, що розщеплюють протеїни.

У ньому їжа може перебувати від 30 хвилин до 6 годин. Завершується переварювання в кишечнику. У тонкій кишці також активно працюють ферменти, а в товстій завершується всмоктування поживних компонентів і води. До повного виведення залишків з організму проходить від 20 годин до декількох діб.

Хімічний склад визначає, через скільки їжа перетравлюється. Швидше засвоюються організмом прості цукри, потім білки, найдовше йому доводиться працювати над жирами. Клітковина не перетравлюється зовсім, а проходить через шлунково-кишкового тракту транзитом, але вона активізує роботу кишечника.

Що впливає на швидкість перетравлення їжі за часом?

Щоб в животі не почалися процеси бродіння неразложившихся їжі, не утворювалися гази та токсичні сполуки, нову її порцію можна з’їдати після утилізації попередньої. Швидкість перетворення продуктів визначається не тільки їхнім хімічним складом.

Як швидко перетравлюється їжа, залежить від таких факторів:

  • Спосіб приготування. Для більшості продуктів термічна обробка продовжує час їх засвоєння. Так, сире яйце розщеплюється швидше, ніж омлет. Але деякі прийоми можуть прискорити цей процес: замочування насіння і горіхів сприяє їх легкому переварюванню. При приготуванні краще практикувати відварювання, але не жарку або запікання.
  • Час прийому їжі. Все, що з’їдено в обід, розщеплюється набагато швидше, ніж вечеря або сніданок. Тому ввечері слід віддавати перевагу легким стравам.
  • Поєднання продуктів. Якщо в суміші присутні «повільні» інгредієнти, то і все блюдо буде перетравлюватися довго.
  • Зовнішній вигляд. Привабливо оформлена і ароматна порція стимулює виділення травного соку.
  • Консистенція. Щільна, особливо жирна їжа довше розщеплюється, ніж рідка вуглеводної природи. Протерті страви перетравлюються легше, тому супи так корисні при дієтичному харчуванні.

Велике значення має здоров’я шлунково-кишкового тракту. Всі його органи, включаючи шлунок, кишечник, печінку і підшлункову залозу вносять свій внесок в метаболізм.

Вплив віку і статі на тривалість

З моменту народження людини його шлунково-кишкового тракту активно розвивається і остаточно формується у дитини приблизно до 3 років. При цьому з віком змінюється швидкість перетравлення їжі. У новонародженого молоко матері засвоюється за 2-3 години. У немовляти весь процес триває від 6 до 18 годин, а у дорослого переварювання повністю займає від 24 до 36 годин.

Максимальна концентрація травних ферментів припадає на пе
ріод з 20 до 40 років, потім вона знижується. Причому у чоловіків кількість соляної кислоти в шлунку вище, тому у них розщеплення продуктів відбувається швидше.

температура їжі

  • Білкові страви краще перетравлюються, коли вони теплі.
  • Без нагрівання їжа розщеплюється швидше, але білкам необхідно не менше 2-3 годин для перетворення до амінокислот.
  • Холодний протеїн не встигає перетравлюватися і виходить з організму, не приносячи користі.
  • Не дарма грудничку все молочні суміші дають в теплому вигляді.

Групи продуктів за часом засвоюваності

Залежно від того, скільки годин блюдо знаходиться в травній системі, виділяють три категорії:

  1. Легко засвоюється їжа. У цю групу потрапляють вуглеводи (переважно швидкі). Середній час перетравлення їжі становить 30-40 хвилин. Це більшість фруктів і овочів, крім картоплі. І також соки, свіжі салати, нежирні бульйони, кефір.
  2. Продукти середньої перевариваемости. Це білкова їжа, що містить мало жиру. Вона засвоюється до 2 годин. Сюди відносяться риба, птиця, яйця, більшість молочних продуктів і дари моря. З плодів банани і авокадо. У цій категорії шоколад, з каш тільки вівсянка.
  3. Важкі продукти. Така їжа знаходиться в шлунку після їжі 3-4 години, а іноді і більше. Це їжа, багата повільними вуглеводами, значною кількістю жиру. У цій групі картопля і гриби, все каші, макарони і бобові культури (квасоля, сочевиця), кукурудза. Також сюди відноситься хліб. Ще жирний сир і твердий сир, горіхи і насіння без термічної обробки. Довго перетравлюється червоне жирне м’ясо, консерви.

Найгірші варіанти — кава або чай з додаванням молока, вершків, боби, чіпси, піца. Такі важко усваіваіваемие продукти розщеплюються дуже довго, що призводить до різних видів дискомфорту в шлунково-кишковому тракті (здуття, гази, запори і т. Д.).

Таблиця часу перетравлення окремих продуктів в шлунку

продуктичас перетравлення
водаВідразу надходить в кишечник
Фруктовий сік15-20 хв
овочевий сік15-20 хв
овочевий бульйон15-20 хв
йогурт2 години
кефір жирний2 години
кефір нежирний1,4 години
сирі овочі30-40 хв
Овочеві салати без масла30-40 хв
Овочеві салати з рослинним масломдо 1 години
Фрукти, що містять багато води і ягоди20 хвилин
кавун20 хвилин
Апельсин, виноград, грейпфрут30 хв
Яблука, вишні, персики, груші40 хв
банан45 хвилин
Варені овочі40 хв
Капуста, кабачки, кукурудза45 хв
Коренеплоди (ріпа, морква, буряк)50 хв
Картопля, топінамбур1,5-2 години
Каші: гречана, рисова, пшоняна2 години
бобові2 години
горіхи3:00
Насіння соняшнику, гарбуза3:00
Сир2 години
Твердий сир3-4,5 години
Сир ковбасний копчений3,4 години
морозиво2,3 години
яйце45 хв
риба1 годину
Морська капуста2 години
Креветка (м’ясо криля)2,3 години
мідії3:00
Рибні консерви3-3,5 години
М’ясо птиці2,5-3,3 години
М’ясо кролика3,1 години
яловичина3,3 години
баранина3,3 години
Свинина5,5-6 годин
Ковбаса варена Докторська3:00
Ковбаса п / копчена4 години
ковбаса сирокопчена4,2 години
Сосиски молочні (сардельки)3:00
Паштет м’ясний або печінковий3:00
пельмені3,3 години
Вершкове масло3,2 години
майонез3,2 години
Пиво, вино, горілка, коньяк1,3 години
Шоколад без добавок2-2,2 години
Халва3:00
цукерки2-2,5 годин
Зефір, мармелад2 години
мед натуральний1,2 години
Печиво, пряники, бублики2,2-2,4 годин
Торти, тістечка3-4 години
Хліб з пшеничного або житнього борошна3,1-3,3 годин

Поради як прискорити процес перетравлення їжі

  1. Чи не їсти одночасно продукти з різним часом перетравлення, дотримуватися принципів роздільного харчування. У цьому випадку навіть швидка їжа буде довго розщеплюватися.
  2. Заправка салатів зі свіжих овочів маслом — поширений, але не кращий прийом, він продовжує час перебування їжі в шлунку в 2 рази
    . Жир розщеплюється повільно, а за рахунок того, що він обволікає овочі, вони теж не поспішають утилізуватися.
  3. Пиття після обіду підвищує навантаження на шлунково-кишкового тракту. Будь-яка рідина розбавляє шлунковий сік, знижує концентрацію ферментів. Тому воду слід пити до їжі, на порожній шлунок.
  4. Щоб поліпшити розщеплення речовин, необхідно їсти не поспішаючи, все ретельно пережовувати. Такий прийом забезпечує угамування голоду меншою порцією, що захищає від переїдання.
  5. Метаболізм активізується при дробовому харчуванні дрібними порціями. Наприклад, дієта одного стакана показала свою ефективність за рахунок такого прийому.
  6. Змушують кишечник активніше працювати продукти, багаті клітковиною. А також корисні кисломолочні напої, вони містять важливі для цього органу бактерії, що запобігають гнильні процеси.
  7. Здоровий спосіб життя з регулярними тренуваннями усуває запори, оскільки при занятті спортом відбувається природний масаж органів шлунково-кишкового тракту. Але відразу після їжі фізкультурою займатися не можна.
  8. Не варто їсти на ніч, оптимальний час за 2 або 3 години до того, як лягати в ліжко. Увечері можна їсти легко засвоювані продукти. Уві сні органи шлунково-кишкового тракту повинні відпочивати. Для кращого травлення слід спати на лівому боці.

Додавання в страви м’яти або імбиру активізує метаболізм. Ще один помічник у цьому процесі — ферментні препарати.

Препарати що поліпшують травлення

В будь-якій аптеці можна купити більше десятка препаратів, що поліпшують травлення, але всі вони включають один і той же діюча речовина — панкреатин. Це суміш ферментів. Амілаза відповідає за розщеплення сахаридов, ліпаза сприяє засвоєнню жирових продуктів, протеаза забезпечує більш швидкий метаболізм білків.

Всі ці ферменти в організмі повинна виділяти підшлункова залоза. Якщо орган слабо функціонує, їжа погано перетравлюється в шлунку, то необхідні ензими повинні надходити ззовні (разом з ліками).

Найбільш популярними препаратами в цій групі є Панкреатин, Креон, Мезим форте, Фестал, Ерміталь. Їх необхідно приймати разом з їжею. Розрізняються кошти в першу чергу активністю ліпази. Цей показник позначений в тисячах одиниць на етикетці: чим вище цифра, тим сильніше засіб.

Важлива роль кисломолочних лакто-і Біфідо-бактерій, стан флори слизової шлунково-кишкового тракту. Тому часто для поліпшення перистальтики кишечника призначають пробіотики.

Якщо підбирати страви з урахуванням швидкості їх засвоєння, то це допоможе тримати вагу в нормі. А нескладні правила активізують цей процес і їжа не буде залежуватися в шлунку.

Поділіться статтею в соц. мережах:

Час перетравлення їжі в шлунку людини: таблиця

Для того щоб переробити спожиту їжу, органам шлунково-кишкового тракту необхідно певний час. У овочевих, м’ясних страв, риби, морепродуктів або фруктів швидкість перетравлення відрізняється.

Коли стара порція їжі ще не перероблена в повній мірі, а людина додає в шлунок нову, створюється зайве навантаження на внутрішні органи, що негативно позначається на здоров’ї. Знання часу, достатнього для травних процесів кожного з споживаних продуктів допоможе уникнути проблем з переїданням і надлишковою вагою.

Далі представлено середній час, який потрібен шлунку для повної переробки певного продукту харчування.

< tr>

Назвачас
вода0 год.
Фруктові, овочеві соки, нежирний курячий бульйон¼ ч.
нежирний кефір1 ч. 10 хв.
Жирний кефір або йогурт2 ч.
Сирі овочі, або нічим не заправлені салати¾ ч.
кавун¼ ч.
Цитрусові, виноград½ ч.
Яблука, груші, персики, абрикоси, нектарини, груші¾ ч.
банани¾ ч.
Капуста, кабачок, кукурудза¾ ч.
Морква і буряк¾ ч.
Картопля2 ч.
Крупи, бобові2 ч.
Горіхи, соняшникове і гарбузове насіння3 ч.
Сир2 ч.
сир3 ч.
морозиво1 ч. 20 хв.
яйця¾ ч.
риба1 ч.
консервована ряба3 ч.
Куряча грудка2,5 ч.
Яловичина, баранина3,5 ч.
Свинина6 ч.
Ковбаса варена, сосиски3 ч.
ковбаса копчена4 ч.
Вершкове масло, майонез3 ч.
алкоголь1,5 ч.
Шоколад, цукерки, зефір, мармелад, печиво2 ч.
Халва3 ч.
мед1 ч.
торт4 ч.
Хлібобулочні вироби3 ч.

Від чого залежить швидкість перетравлення їжі за часом

Час, за яке шлунок переробить їжу, залежить від наступних моментів:

  1. Як приготовлена ​​їжа? Як правило, термічно оброблена їжа перетравлюється довше. Легше засвоїться варена, або приготована на пару їжа, а ось смажена або запечена їжа, з скоринкою, буде перетравлюватися на порядок довше. Варто пам’ятати про способи приготування, збільшують швидкість перетравлення, наприклад, замочування горіхів.
  2. Час прийому їжі. Сніданки і вечері повинні складатися з легких продуктів — в ранкові та вечірні години перетравлення сповільнюється. А ось їжа, спожита в обід, розщеплюється набагато активніше.
  3. Чи поєднуються інгредієнти в тарілці. Всього один повільно перетравлюється інгредієнт в тарілці значно ускладнює роботу шлунка.
  4. Зовнішній вигляд. На тривалість перетравлення впливає навіть зовнішній вигляд їжі — при погляді на гарне блюдо, починається виділення травного соку.
  5. Консистенція. Не дарма супи і пюре входять в обов’язкове лікарняне або дієтичне меню. Перетерта або рідка їжа засвоюється набагато ефективніше, ніж тверда.
  6. Інші фактори. На тривалість перетравлення впливають здоров’я шлунково-кишкового тракту, вік і навіть стать. Чим молодший організм, тим краще справляються з переробкою їжі його внутрішні органи.

Категорії їжі за часом її перетравлення в шлунку

За складністю переробки організмом, продукти поділяються на кілька видів:

  • Швидкий час перетравлення. До такої їжі відносяться овочеві, або фруктові соки, зелень, овочі, фрукти. Виняток в цьому списку складають банани, авокадо, картопля. Легко перетравлюються шлунком овочеві салати, нежирний курячий бульйон, а також кефір. Час перетравлення продуктів в середньому становить 45 хвилин.
  • Середній час перетравлення (1 — 2 години). До цієї категорії відноситься нежирна куряча грудка, риба, морепродукти, яйця, банани, авокадо, шоколад і вівсяна крупа.
  • Тривалий час перетравлення (2 — 3 години). Сюди відносяться борошняні вироби, сири, сир, горох, квасоля, крупи, горіхи.
  • До останнього пункту відноситься їжа, які перетравлюються шлунком більше 3 — 4 годин. Часом організм не справляється з нею і виводить її неперетравленої. Так само як чіпси, консерви, а також червоне м’ясо.

Корисні поради про прийом їжі

Існує кілька правил споживання їжі, що сприяють її правильному засвоєнню:

  1. Намагатися дотримуватися роздільного харчування. У такому випадку навіть їжа, з низькою швидкістю розщеплення, засвоїться швидше.
  2. Овочеві салати краще нічим не заправляти. Масло, або майонез гальмують процеси травлення.
  3. Запиваючи їжу рідиною, людина розбавляє шлунковий сік, а значить уповільнює її засвоювання. Дієтологи рекомендують випивати воду за півгодини до їди.
  4. Повільне пережовування обманює шлунок і дозволяє споживати помірна кількість їжі, ніж спрощується робота шлунково-кишкового тракту.
  5. Клітковина і кисломолочні продукти активують роботу кишечника і запобігають гнильні процеси.
  6. Ночами внутрішні органи повинні відпочивати разом з людиною. Набиваючи шлунок перед сном, можна забезпечити собі важкість у животі на ранок. Тому вечеряти необхідно за кілька годин до відходу до сну.
  7. Прискорюють травлення додані в їжу імбир або м’ята.

Від правильної роботи травної системи людини залежить загальний стан організму, а також його настрій. Для того щоб допомогти своєму шлунку, слід лише враховувати час розщеплення продуктів і дотримуватися нехитрих правил прийому їжі.